
Κορινθία – Αργολίδα
ΚΟΡΙΝΘΙΑ
Ο Νομός βρίσκεται γύρω από την πόλη της Κορίνθου, στο βορειοανατολικό τμήμα της χερσονήσου της Πελοποννήσου. Τα ανατολικά παράλια της Κορινθίας αποτελούνται από βοσκοτόπους και αγροτικά εδάφη όπου καλλιεργούνται ελιές, σταφύλια, ντομάτες και διάφορα είδη λαχανικών. Η υπόλοιπη Κορινθία είναι ορεινή. Το ψηλότερο βουνό είναι η Κυλλήνη στα δυτικά και η μεγαλύτερη λίμνη είναι η Στυμφαλία η οποία βρίσκεται στα νοτιοδυτικά. Στα αξιοσημείωτα αξιοθέατα περιλαμβάνονται, η αρχαία Κόρινθος με την Ακρόπολη, την Ακροκόρινθο, ο Ισθμός της Κορίνθου, τις ιαματικές πηγές του Λουτρακίου, τους αρχαιολογικούς χώρους της Νεμέας, τον Σικυώνα και το Ηραίον της Περαχώρας.
Ακροκόρινθος

Ο Ακροκόρινθος είναι απότομος βράχος (ορόπαγος) ύψους 575 μέτρων που δεσπόζει στην πεδιάδα της Κορίνθου. Στους βόρειους πρόποδές του ήταν χτισμένη η Αρχαία Κόρινθος, ο Κόρινθος. Λόγω της μορφολογίας του, χρησιμοποιήθηκε από τα αρχαία χρόνια ως σκοπιά που αναδείχθηκε σε κάστρο (Ακρόπολη), από το οποίο και εποπτευόταν κάθε τυχόν επιδρομή από την Στερεά Ελλάδα ή από τη θάλασσα. Στη γλώσσα των αγωνιστών του 1821 καλούταν Ακρόκορθος και η Κόρινθος Κόρθος.
ΠΡΟΤΕΙΝOΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ: ΙΣΘΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ - ΑΡΧΑΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΣ - ΑΚΡΟΚΟΡΙΝΘΟΣ // ΙΣΘΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ - ΟΣΙΟΣ ΠΑΤΑΠΙΟΣ - ΗΡΑΙΟ – ΛΙΜΝΗ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ // ΑΡΧΑΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΣ - ΜΥΚΗΝΕΣ
ΣΥΝΔΙΑΣΤΙΚΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ: ΙΣΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ // ΟΣΙΟΣ ΠΑΤΑΠΙΟΣ // ΜΥΚΗΝΕΣ // ΑΡΧΑΙΑ ΝΕΜΕΑ
Αρχαία Κόρινθος

Η αρχαία Κόρινθος ήταν σημαντική πόλη-κράτος της αρχαίας Πελοποννήσου. Χτίστηκε στο σημείο συνάντησης της Νότιας και της Βόρειας Ελλάδας και έλεγχε την νευραλγική θέση του Ισθμού και αποτελούσε το σημαντικότερο εμπορικό κόμβο του αρχαίου κόσμου, μέχρι να απειληθεί από την Αθήνα. Η Κόρινθος θεωρούταν η πλουσιότερη πόλη του αρχαίου κόσμου.
Στην ελληνική μυθολογία ήταν ο τόπος όπου έζησαν ο Ιάσονας και η Μήδεια, και ήταν η πόλη όπου ο Απόστολος Παύλος έζησε και κήρυξε για δύο χρόνια.
ΠΡΟΤΕΙΝOΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ: ΙΣΘΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ - ΑΡΧΑΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΣ - ΑΚΡΟΚΟΡΙΝΘΟΣ // ΙΣΘΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ - ΟΣΙΟΣ ΠΑΤΑΠΙΟΣ - ΗΡΑΙΟ – ΛΙΜΝΗ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ // ΑΡΧΑΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΣ - ΜΥΚΗΝΕΣ
ΣΥΝΔΙΑΣΤΙΚΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ: ΙΣΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ // ΟΣΙΟΣ ΠΑΤΑΠΙΟΣ // ΜΥΚΗΝΕΣ // ΑΚΡΟΚΟΡΙΝΘΟΣ
Αρχαία Διολκός

Ο/Η Δίολκος ήταν ο ειδικής κατασκευής πλακόστρωτος δρόμος που συνέδεε τις δύο άκρες του Ισθμού της Κορίνθου και πάνω στον οποίο σύρονταν κατά την αρχαιότητα από δούλους τα πλοία από τον Κορινθιακό στον Σαρωνικό Κόλπο και αντίστροφα.
Είναι εύκολο να γίνει αντιληπτή η σκοπιμότητα και η σπουδαιότητα αυτής της κατασκευής για το εμπόριο των αρχαίων Ελλήνων, αφού απάλλασσε τα πλοία από τον πολυήμερο τότε περίπλου της Πελοποννήσου και από τους αντίστοιχους κινδύνους, κυρίως από το πέρασμα των πολυτάραχων ακρωτηρίων Μαλέα και Ταινάρου.
Η Δίολκος πρέπει να κατασκευάσθηκε είτε στα τέλη του 7ου αιώνα π.Χ., είτε, το πιθανότερο, στις αρχές του 6ου αιώνα π.Χ., όταν τύραννος στην Κόρινθο ήταν ο Περίανδρος. Ο Περίανδρος διακρίθηκε για την έντονη δραστηριότητά του ως προς τα έργα πολιτιστικής και οικονομικής σημασίας, και αναφέρεται ότι σκέφθηκε να ανοίξει και διώρυγα στον Ισθμό της Κορίνθου.
Από την άποψη της τεχνικής κατασκευής της, η Δίολκος είχε τη μορφή δρόμου στρωμένου με κυβόλιθους κομμένους από πωρόλιθο. Το πλάτος της κυμαινόταν από 3,5 μέχρι 5 μέτρα. Στο μέσο του υπάρχουν δύο παράλληλες αυλακώσεις, οι οποίες είναι βέβαιο πως δεν οφείλονται στη φθορά από την τριβή που προκαλούσε η μεταφορά των πλοίων, αλλά αποτελούν μέρος της κατασκευής. Σκοπός τους ήταν η προφύλαξη από εκτροπές σε σημεία ιδιαίτερης επικινδυνότητας, όπως οι στροφές.
ΠΡΟΤΕΙΝOΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ: ΙΣΘΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ - ΑΡΧΑΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΣ - ΑΚΡΟΚΟΡΙΝΘΟΣ // ΙΣΘΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ - ΟΣΙΟΣ ΠΑΤΑΠΙΟΣ - ΗΡΑΙΟ – ΛΙΜΝΗ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ // ΑΡΧΑΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΣ - ΜΥΚΗΝΕΣ
ΣΥΝΔΙΑΣΤΙΚΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ: ΙΣΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ // ΟΣΙΟΣ ΠΑΤΑΠΙΟΣ // ΜΥΚΗΝΕΣ // ΑΡΧΑΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΣ // ΑΚΡΟΚΟΡΙΝΘΟΣ
Ισθμός της Κορίνθου
Η Διώρυγα της Κορίνθου είναι ένα κανάλι που συνδέει τον Κορινθιακό κόλπο με τον Σαρωνικό κόλπο στο Αιγαίο Πέλαγος. Κόβει μέσω του στενού Ισθμού της Κορίνθου και χωρίζει την Πελοπόννησο από την ηπειρωτική χώρα, μετατρέποντας τη χερσόνησο ένα νησί. Οι οικοδόμοι έσκαψαν το κανάλι του ισθμού στο επίπεδο της θάλασσας. Είναι 6,4 χιλιόμετρα στο μήκος και μόλις 21.4 μέτρα πλατύ στη βάση του, καθιστώντας το αδιαπέραστο για τα πιο σύγχρονα πλοία. Τώρα χρίζει ελάχιστης οικονομικής σημασίας.
ΠΡΟΤΕΙΝOΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ: ΙΣΘΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ - ΑΡΧΑΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΣ - ΑΚΡΟΚΟΡΙΝΘΟΣ // ΙΣΘΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ - ΟΣΙΟΣ ΠΑΤΑΠΙΟΣ - ΗΡΑΙΟ – ΛΙΜΝΗ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ // ΑΡΧΑΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΣ - ΑΡΧΑΙΑ ΔΙΟΛΚΟΣ
ΣΥΝΔΙΑΣΤΙΚΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ: ΑΡΧΑΙΑ ΔΙΟΛΚΟΣ // ΟΣΙΟΣ ΠΑΤΑΠΙΟΣ // ΑΡΧΑΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΣ // ΑΚΡΟΚΟΡΙΝΘΟΣ
Ηραίον της Περαχώρας

Το Ηραίο της Περαχώρας το ιερό της Θεάς Ήρας που βρίσκεται σε ένα μικρό όρμο του Κορινθιακού Κόλπου στο τέλος της χερσονήσου της Περαχώρας. Εκτός από την ασυνήθιστη κατασκευή και την παλαιότητα του ιερού της θεάς Ήρας, στα ερείπια του βρέθηκαν και μια σειρά από άλλες κατασκευές, συμπεριλαμβανομένης μιας στοάς σε σχήμα Γ, μια μεγάλη δεξαμενή, αίθουσες δείπνου και πιθανότατα ενός δεύτερου ναού.
ΠΡΟΤΕΙΝOΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ: ΙΣΘΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ - ΟΣΙΟΣ ΠΑΤΑΠΙΟΣ - ΗΡΑΙΟ – ΛΙΜΝΗ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ
ΣΥΝΔΙΑΣΤΙΚΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ: ΙΣΘΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ // ΟΣΙΟΣ ΠΑΤΑΠΙΟΣ
Λίμνη Βουλιαγμένη

Η λίμνη Βουλιαγμένη βρίσκεται σε απόσταση 20 λεπτών από το Λουτράκι και έχει κηρυχθεί ως μια περιοχή σπάνιας φυσικής ομορφιάς! Η γαλήνια λιμνοθάλασσα της Βουλιαγμένης βρίσκεται 16 χλμ. βορειοδυτικά του Λουτρακίου και προκλήθηκε από την καθίζηση του εδάφους σε ένα είδος τάφρου. Η λιμνοθάλασσα έχει 2 χλμ. μήκος και έως 1 χλμ. πλάτος, ενώ το βάθος της υπολογίζεται στα 40 μ. με ένα κανάλι περί τα 6 μ. πλάτος το οποίο παρέχει μια διέξοδο προς τη θάλασσα. Υπάρχουν μερικές ταβέρνες δίπλα στη λίμνη, ωραίο σημείο για ένα μεσημεριανό γεύμα. Πέρα από το ακρωτήριο του Όλμου, μπορούμε να δούμε τα νησιά Αλκυονίδες, επίσης γνωστά ως Καλάνησα, που αποτελούνται από τέσσερα νησιά: το νησί της Ζωοδόχου πηγής, το Δασκαλείο, το Γλαρονήσι και το Πρασονήσι.
ΠΡΟΤΕΙΝOΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ: ΙΣΘΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ - ΟΣΙΟΣ ΠΑΤΑΠΙΟΣ - ΗΡΑΙΟ – ΛΙΜΝΗ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ
ΣΥΝΔΙΑΣΤΙΚΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ: ΙΣΘΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ // ΟΣΙΟΣ ΠΑΤΑΠΙΟΣ
Νεμέα


Η Νεμέα ήταν γνωστή στην ελληνική μυθολογία ως το σπίτι του λιονταριού της Νεμέας, που σκοτώθηκε από τον Ηρακλή.
Βρίσκεται 42 περίπου χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Κορίνθου, κοντά στο όρος Προφήτης Ηλίας, σε υψόμετρο 312 μέτρων. Στη Νεμέα υπήρχε το ιερό του Δία, ένα από τα σημαντικότερα ιερά των Ελλήνων και οι αθλητικοί αγώνες διοργανώνονταν ως μέρος του κύκλου των εορτών προς τιμήν του Δία. Τα Νέμεα, μαζί με τα Ολύμπια, τα Ίσθμια και τα Πύθια, ήταν οι σπουδαιότεροι αθλητικοί αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα. Στη διάρκειά τους μια ιερή εκεχειρία σταματούσε κάθε εχθροπραξία ανάμεσα στις ελληνικές πόλεις. Το έπαθλο των αγώνων ήταν ένα στεφάνι από άγριο σέλινο. Η διάρκεια των αγώνων εικάζεται ότι ήταν πέντε μέρες και την ευθύνη της διεξαγωγής τους είχαν οι Ελλανοδίκες. Διεξάγονταν κάθε δύο έτη. Ήταν ταφικοί αγώνες προς τιμήν των Επτά επί Θήβας αλλά και προς τιμήν του οφέλτη Δία Για αυτόν το λόγο οι ελλανοδίκες φορούσαν πένθιμο ένδυμα.
Το στάδιο της Νεμέας κατασκευάστηκε στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ. Είχε χωρητικότητα 40.000 θεατών και ο στίβος είχε μήκος 178 μέτρα. Αναμφίβολα τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Νεμέας είναι ο ναός του Δία και το Στάδιο. Η θεμελίωση του ναού έχει μήκος περίπου 44,5 μέτρα και πλάτος περίπου 22 μέτρα. Οι κίονες έχουν ύψος περίπου 10 μέτρα και στέκουν ακόμη επιβλητικοί στο νεμεατικό πεδίο. Ο ναός έχει χτιστεί με πωρόλιθο τον 4ο π.Χ. αιώνα στη θέση πιθανόν αρχαϊκού ναού. Αποτελείται από επιμήκη σηκό με πρόναο και άδυτο. Οι κίονες του πτερού ήταν δωρικοί, έξι στις πλευρές ανατολική και δυτική και δώδεκα στις πλευρές βόρεια και νότια. Σώζεται η θεμελίωση στενόμακρου βωμού ανατολικά του ναού.
ΠΡΟΤΕΙΝOΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ: ΝΕΜΕΑ - ΜΥΚΗΝΕΣ - ΝΑΥΠΛΙΟ - ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ
ΣΥΝΔΙΑΣΤΙΚΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ: ΑΡΧΑΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΣ // ΜΥΚΗΝΕΣ
Όσιος Πατάπιος της Θήβας

O Άγιος Πατάπιος γεννήθηκε τον 4ο μ.Χ. αιώνα, στη Θήβα της Αιγύπτου από πλούσιους γονείς, οι οποίοι ήταν καλοί Χριστιανοί. Ο Άγιος Πατάπιος σε μικρή ηλικία πήγε στην έρημο, όπου αφιερώθηκε συνολικά στην προσευχή. Πολλοί άνθρωποι τον επισκέφθηκαν για να λάβουν τις συμβουλές του και να ακούσουν το κήρυγμά του.
Ο Άγιος Πατάπιος αναχώρησε για την Κωνσταντινούπολη για να συνεχίσει την ζωή του. Εκεί γνώρισε άλλους 2 ασκητές, τον Βάρα και τον Ραβουλά (οι οποίοι έγιναν αργότερα και αυτοί Άγιοι). Έζησαν έξω από το τείχος της Κωνσταντινούπολης. Ο Άγιος Βάρας ίδρυσε το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη (του Τιμίου Προδρόμου) της Πέτρας. Ο Άγιος Ραβουλάς ασκήτευσε κοντά στην πύλη του Ρωμανού.
Μετά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης το 1453 από τους Οθωμανούς, ο συγγενής των αυτοκρατόρων Παλαιολόγων (ανηψιός της Αγίας Υπομονής), ο Αγγελής Νοταράς, προκειμένου να προστατεύσει τα λείψανα του Αγίου Παταπίου από τους Οθωμανούς το μετέφερε στο βουνό Γεράνια στη Νότια Ελλάδα (στο Λουτράκι, κοντά στην Αθήνα) και έκρυψε το λείψανο σε ένα σπήλαιο που έγινε ασκητήριο, αλλά αργότερα ερήμωσε. Σημειώνεται ότι το σπήλαιο στο οποίο μετεφέρθη το σκήνωμα του Αγίου Παταπίου ήταν ήδη ασκητήριο μοναχών από τον 11ο αιώνα μ.Χ.
Το σπήλαιο με το λείψανο του αγίου ανακαλύφθηκε το 1904 από πολίτες του Λουτρακίου. Στο σπήλαιο βρέθηκε και η κάρα της Αγίας Υπομονής. Αργότερα το 1952 ο Πατέρας Νεκτάριος (κοσμικό όνομα Κυριάκος) Μαρμαρινός, ένας ιερέας από τον Συνοικισμό της Κορίνθου (και αργότερα πρωτοσύγκελος στη μητρόπολη Κορίνθου) - με καταγωγή από την Αίγινα (ήταν υποτακτικός του Αγίου Ιερωνύμου), ίδρυσε μοναστήρι στον τόπο του σπηλαίου και το λείψανο επέστρεψε στο σπήλαιο όπου βρέθηκε. Η επίσημη ίδρυση της μονής έγινε στις 1 Αυγούστου 1952 από τον μητροπολίτη Κορινθίας Προκόπιο Τζαβάρα.
To μοναστήρι του Αγίου Παταπίου είναι γυναικείο και φιλοξενεί 40 καλόγριες. Βρίσκεται στην Ελλάδα, στο βουνό Γεράνεια Όρη, σε ύψος 650 μέτρων (2132 πόδια), και είναι κοντά στο Λουτράκι (γνωστή Λουτρόπολη που βρίσκεται μια ώρα απόσταση από την πρωτεύουσα Αθήνα). Το μοναστήρι έχει θέα προς την θάλασσα και το Λουτράκι.
ΠΡΟΤΕΙΝOΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ: ΙΣΘΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ - ΟΣΙΟΣ ΠΑΤΑΠΙΟΣ - ΗΡΑΙΟ – ΛΙΜΝΗ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ
ΣΥΝΔΙΑΣΤΙΚΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ: ΙΣΘΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ // ΗΡΑΙΟΝ // ΛΙΜΝΗ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ
ΑΡΓΟΛΙΔΑ
Η Αργολίς, ή Αργολίδα είναι περιφερειακή ενότητα της Ανατολικής Πελοποννήσου η οποία βρέχεται στα νότια από τον Αργολικό Κόλπο και στα ανατολικά από το Σαρωνικό κόλπο. Συνορεύει στα βόρεια με την Π.Ε. Κορινθίας και στα δυτικά και νότια με την Π.Ε. Αρκαδίας.
Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου

Σε μια χαράδρα, το 340 π.Χ., ο αργείος αρχιτέκτονας Πολύκλειτος ο Νεότερος έκτισε, σύμφωνα με τον Παυσανία, το θέατρο της Επιδαύρου. Από όλα τα αρχαία θέατρα το θέατρο της Επιδαύρου είναι το ωραιότερο και το καλύτερα διατηρημένο. Προορισμένο για τη διασκέδαση των ασθενών έχει χωρητικότητα 13.000 θεατών. Χωρίζεται σε δύο μέρη. Ένα των 21 σειρών καθισμάτων για το λαό και το κάτω, από 34 σειρές καθισμάτων, για τους ιερείς και τους άρχοντες.
Η θαυμάσια ακουστική του, αλλά και η πάρα πολύ καλή κατάσταση στην οποία διατηρείται συντέλεσαν στη δημιουργία του φεστιβάλ Επιδαύρου, θεσμός που έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια.
Το Ασκληπιείο της Επιδαύρου έγινε το πιο φημισμένο από όλα τα ασκληπιεία της αρχαίας Ελλάδας, εξαιτίας των πολλών και σοβαρών περιπτώσεων που γιατρεύτηκαν εκεί. Σ' αυτό έφταναν από όλη την Ελλάδα, αλλά και από τη λεκάνη της Μεσογείου άρρωστοι, ικέτες της θείας ευσπλαχνίας.
Η έκτασή του ήταν πολύ μεγάλη και διάθετε ξενώνες, γυμναστήριο, στάδιο και το περίφημο, για την ακουστική του, Θέατρο, για την ψυχαγωγία των ανθρώπων.
Μεγάλη σημασία στη θεραπεία των ασθενών φαίνεται ότι είχε και το θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον, που ήταν χτισμένο. Η ηρεμία της φύσης, οι απαλές και καθαρές γραμμές των γύρω βουνών, η πλούσια βλάστηση και οι άφθονες πηγές του ασκούσαν, ιδιαίτερα στους ασθενείς από ψυχικές ασθένειες, φοβερή επίδραση με συνέπεια τη βελτίωση της υγείας μαζί με τη βοήθεια των ιερέων τους.
ΠΡΟΤΕΙΝOΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ: ΝΕΜΕΑ - ΜΥΚΗΝΕΣ - ΝΑΥΠΛΙΟ - ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ // ΜΥΚΗΝΕΣ - ΝΑΥΠΛΙΟ - ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ
ΣΥΝΔΙΑΣΤΙΚΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ: ΝΑΥΠΛΙΟ // ΟΣΙΟΣ ΠΑΤΑΠΙΟΣ // ΜΥΚΗΝΕΣ
Αρχαίες Μυκήνες

Οι Μυκήνες ήταν αρχαία πόλη της Αργολίδας κοντά στο βουνό Τρητός κι απέναντι απ' τον Αργολικό κόλπο. Ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών βρίσκεται περίπου 90 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αθήνας, στη βορειοανατολική Πελοπόννησο. Παρότι το οχυρό κτίστηκε από Έλληνες, η ονομασία «Μυκήνες» δεν θεωρείται ελληνική αλλά μάλλον αποτελεί προελληνικό τοπωνύμιο, το οποίο υιοθετήθηκε από τους επήλυδες Έλληνες. Σύμφωνα με τον Παυσανία, ο Περσέας έκτισε τις Μυκήνες στην Τίρυνθα και τους έδωσε αυτό το όνομα είτε διότι του έπεσε εκεί ο «μύκης» (θήκη) απ' το ξίφος του είτε ενώ διψούσε, βρήκε ένα μύκητα (δηλαδή ένα μανιτάρι).
Η παράδοση αναφέρει ότι τις Μυκήνες ίδρυσε ο Περσέας, εγγονός του βασιλέα του Άργους Ακρισίου. Ο Ακρίσιος χώρισε τη χώρα του σε διάφορα βασίλεια και έδωσε το Ηραίο στον αδελφό του Προίτο, τη Μιδέα και την Τίρυνθα και ο Περσέας, που ήταν γιος του Δία και της Δανάης, έφυγε για τη χώρα της Λυκίας. Επιστρέφοντας από εκει, σκότωσε, χωρίς να θέλει, τον παππού του και έδωσε στο Μεγαπένθη το βασίλειό του, το Άργος, ενώ πήρε από εκείνον το βασίλειο της Τίρυνθας.
Σήμερα στη θέση αυτή υπάρχει το μικρό χωριό Μυκήνες (Χαρβάτι επί τουρκοκρατίας) και τα ερείπια της Ακρόπολης, που θυμίζουν πάντα τις μακρινές και ένδοξες εποχές. Από τα σωζόμενα σήμερα ερείπια σπουδαιότερα είναι οι δυο ταφικοί βασιλικοί περίβολοι Α και Β που αποτελούσαν τμήμα του εκτεταμένου προιστορικού νεκροταφείου στα δυτικά του λόφου του ανακτόρου, από των οποίων την ανασκαφή (λακκοειδείς τάφοι) προέρχεται ο μεγαλύτερος όγκος των εκπληκτικών ευρημάτων (τα περισσότερα είναι χρυσά και χαρακτηρίζονται για τη θαυμάσια τέχνη τους), ο θησαυρός του Ατρέα (θολωτός τάφος), ο θολωτός τάφος της Κλυταιμνήστρας, η Πύλη των Λεόντων, το Βασιλικό ανάκτορο, ο ναός, η Βόρεια Πύλη καθώς και η Υπόγεια δεξαμενή κ.ά. Πάρα πολλά από τα ευρήματα που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στις Μυκήνες εκτίθενται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας καθώς και στο νέο, σύγχρονο, Μουσείο Μυκηνών στη βόρεια κλιτύ της ακρόπολης, προκαλώντας το θαυμασμό σε εκατομμύρια επισκέπτες από όλες τις γωνιές της γης.
ΠΡΟΤΕΙΝOΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ: ΑΡΧΑΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΣ - ΜΥΚΗΝΕΣ // ΝΕΜΕΑ - ΜΥΚΗΝΕΣ - ΝΑΥΠΛΙΟ - ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ // ΜΥΚΗΝΕΣ - ΝΑΥΠΛΙΟ - ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ
ΣΥΝΔΙΑΣΤΙΚΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ: ΝΑΥΠΛΙΟ // ΑΡΧΑΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΣ // ΑΡΧΑΙΑ ΝΕΜΕΑ
Ναύπλιο

Το Ναύπλιο είναι μια παραθαλάσσια πόλη στην Πελοπόννησο που έχει επεκταθεί στις πλαγιές του βορείου άκρου του Αργολικού κόλπου. Η πόλη ήταν ένα σημαντικό λιμάνι το οποίο μέχρι και τον Μεσαίωνα βρισκόταν διαδοχικά υπό κατοχή ως μέρος της κυριαρχίας του Άργους και της Ναυπλίας, αρχικά υπό τους La Roche, μετέπειτα τους Βενετούς και, τέλος, της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η πόλη ήταν η πρωτεύουσα της Πρώτης Ελληνικής Δημοκρατίας και του Βασιλείου της Ελλάδος, από την αρχή της Ελληνικής Επανάστασης το 1821 μέχρι το 1834. Το Ναύπλιο είναι τώρα η πρωτεύουσα του Νομού Αργολίδας.
Το κάστρο του Μπούρτζι βρίσκεται στη μέση του λιμανιού του Ναυπλίου. Οι Βενετοί ολοκλήρωσαν την οχύρωσή τους το 1473 για να προστατεύσουν την πόλη από πειρατές και εισβολείς από τη θάλασσα. Οι Έλληνες το πήραν πίσω από τους Τούρκους στις 18 Ιουνίου 1822, από όταν βοήθησαν στην πολιορκία του. Μέχρι το 1865 χρησίμευε ως φρούριο. Στη συνέχεια μετατράπηκε σε κατοικία των εκτελεστών των καταδίκων από το κάστρο του Παλαμηδίου. Από το 1930 έως το 1970, χρησίμευσε ως ξενοδοχείο. Από τότε, αποτελεί κυρίως τουριστικό αξιοθέατο που φιλοξενεί περιστασιακά μέρη του Θερινού Φεστιβάλ Μουσικής.
ΠΡΟΤΕΙΝOΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ: ΝΕΜΕΑ - ΜΥΚΗΝΕΣ - ΝΑΥΠΛΙΟ - ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ // ΜΥΚΗΝΕΣ - ΝΑΥΠΛΙΟ - ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ
ΣΥΝΔΙΑΣΤΙΚΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ: ΑΡΧΑΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΣ // ΑΡΧΑΙΑ ΝΕΜΕΑ // ΜΥΚΗΝΕΣ