
Υπόλοιπη Πελοπόννησος
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Πρόκειται για την μεγαλύτερη χερσόνησος της Ελλάδας και αποτελεί ένα από τα εννέα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας. Ενώ τεχνικά μπορεί να θεωρηθεί νησί από την κατασκευή της διώρυγας της Κορίνθου το 1893, όπως και άλλες χερσονήσοι που έχουν διαχωριστεί από την ηπειρωτική χώρα από ανθρωπογενείς υδάτινους σχηματισμούς, σπάνια αναφέρεται ποτέ ως "νησί".
Έχει δύο χερσαίες συνδέσεις με την υπόλοιπη Ελλάδα, φυσική στο Ισθμό της Κορίνθου και τεχνητή από τη γέφυρα του Ρίου-Αντιρρίου (που ολοκληρώθηκε το 2004). Η χερσόνησος χωρίζεται σε τρεις διοικητικές περιοχές: οι περισσότερες ανήκουν στην περιοχή της Πελοποννήσου, με μικρότερα τμήματα της Δυτικής Ελλάδας και της Αττικής.
Το 2016, η Lonely Planet ψήφισε την Πελοπόννησο στην κορυφή της λίστας της για την Ευρώπη.
Αρχαία Ολυμπία

Το πιο δοξασμένο ιερό της αρχαίας Ελλάδας αφιερωμένο στον Δία βρίσκεται στην κοιλάδα της Ήλιδας στην Πελοπόννησο, γνωστό κυρίως ως η γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων κατά τους κλασικούς χρόνους. Οι Αγώνες διεξάγονταν κάθε τέσσερα χρόνια σε όλη την κλασική αρχαιότητα, από τον 8ο αιώνα π.Χ. έως τον 4ο αιώνα μ.Χ.
Το κεντρικό μέρος του ιερού της Άλτεως αποτελείται από μια ασυνήθιστη διάταξη διαφόρων κτιρίων. Συναντάμε το Ναό της Ήρας (ή Ηραίον), το ναό του Δία, το Πελόπιο (κενοτάφιο, αφιερωμένο στον Πέλοπα), τον Βωμό του Δία, όπου γίνονταν οι θυσίες και πολλά άλλα σημαντικά κτίσματα.
Ο ναός του Δία χτίστηκε στα μέσα του 5ου αιώνα π.Χ.. Το μέγεθος, η κλίμακα και η διακόσμηση ξεπερνούσαν οτιδήποτε είχε κατασκευαστεί μέχρι τότε. Το Πρυτανείο, χτσμένο στη βορειοδυτική πλευρά του χώρου το 470 π.Χ. αποτελούσε το κέντρο της διοικητικής και πολιτικής ζωής του ιερού και το κέντρο διοίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων. Την ίδια εποχή χτίστηκαν το αρχαίο Στάδιο αλλά και ο ιππόδρομος (για τις αρματοδρομίες και τους ιππικούς αγώνες).
Η Ολυμπιακή φλόγα των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων φωτίζεται από την αντανάκλαση του ηλιακού φωτός σε ένα παραβολικό καθρέφτη μπροστά από το Ναό της Ήρας και στη συνέχεια μεταφέρεται με πυρσό στο σημείο όπου διεξάγονται οι αγώνες. Όταν οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες ήρθαν στην Αθήνα το 2004, ο αγωνιστικός γύρος των ανδρών και των γυναικών πραγματοποιήθηκε στο αναστηλωμένο στάδιο της Ολυμπίας.


ΠΡΟΤΕΙΝOΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ: ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ
ΣΥΝΔΙΑΣΤΙΚΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ: ΓΕΦΥΡΑ ΡΙΟΥ-ΑΝΤΙΡΙΟΥ
Καλάβρυτα

Ο δήμος Καλαβρύτων βρίσκεται στο ορεινό ανατολικό-κεντρικό τμήμα της Αχαΐας και είναι χτισμένα στις πλαγιές των Αροανίων (Χελμός) σε υψόμετρο 735 μέτρων, στην θέση της αρχαίας Αρκαδικής πόλης Κύναιθας ή Κυναίθης. Το όνομα Καλάβρυτα, που σύμφωνα με τους ειδικούς σημαίνει "καλές βρύσες". Τα Καλάβρυτα είναι το νότιο άκρο του οδοντωτού σιδηροδρόμου Διακοπτό-Καλάβρυτα, ο οποίος χτίστηκε από Ιταλούς μηχανικούς μεταξύ 1885 και 1895. Ο σιδηρόδρομος διασχίζει το φαράγγι του Βουραϊκού περνώντας σε μεγάλο μήκος του από σήραγγες και γέφυρες, καλύπτοντας συνολικά απόσταση 22 περίπου χιλιομέτρων. Εξακολουθεί να χρησιμοποιείται και σήμερα για τουριστική περιήγηση σε μία από τις ομορφότερες ομολογουμένως διαδρομές με τρένο στην Ευρώπη.
Το χιονοδρομικό κέντρο Καλάβρυτα διαθέτει 12 χιονοδρομικές πίστες (2 δύσκολες, 2 ενδιάμεσες, 6 εύκολες και 2 πολύ εύκολες) μήκους 20χλμ., 2 ανελκυστήρες-καρέκλες και 5 ανελκυστήρες-σκι, διαθέτει ειδικές πίστες για snowboarding. Οι επισκέπτες του βουνού Χέλμος μπορούν επίσης να βρουν καφέ, σνακ μπαρ, εστιατόρια, εγκαταστάσεις ενοικίασης σκι και αθλητικών ειδών, οργανωμένη σχολή σκι και σταθμό πρώτων βοηθειών.
ΠΡΟΤΕΙΝOΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ: ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ - ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΩΝ ΛΙΜΝΩΝ
ΣΥΝΔΙΑΣΤΙΚΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ: ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΩΝ ΛΙΜΝΩΝ
Μονή Μαλεβής

Η Μονή της Μαλεβής είναι ένα από τα πιο γνωστά μοναστήρια της Αρκαδίας αλλά και όλης της Ελλάδας, βρίσκεται σε μια πλαγιά γεμάτη έλατα, στην περιοχή του Αγίου Πέτρου. Το πρώτο μοναστήρι ιδρύθηκε το 717 Μ.Χ. Κτισμένη στον Πάρνωνα, κοντά στην κορυφή του Μαλεβού και είναι αφιερωμένη στην Παναγία. Η επανίδρυση του σημερινού μοναστηριού έγινε από τον μοναχό Ιωσήφ Καρατζά. Στο μοναστήρι υπάρχει μια θαυματουργή εικόνα η οποία είναι μία από τις 70 που ζωγράφισε ο Ευαγγελιστής Λουκάς, και από το 1964 αναβλύζει Άγιο Μύρο.
Η εικόνα μεταφέρθηκε από κατοίκους του Αγίου όρους οι οποίοι ήρθαν και κατοίκησαν στην περιοχή της Κυνουρίας, στο πρώτο μοναστήρι στους Κανάλους. Μετά το τραγικό τέλος των μοναχών οι οποίοι πέθαναν λόγω ακραίου κρύου και τους φοβερών ανέμων, εικάζεται ότι έφυγε μόνη της και ήρθε στην θέση που είναι σήμερα. Σε ένα σημείο που υπήρχαν πολλά βάτα και την φώτιζε θεϊκό φως. Τρεις προσπάθειες έγιναν να μετακινήσουν την εικόνα πίσω στο μοναστήρι στους Κανάλους και εκείνη "γύριζε" πίσω, έτσι οι πατέρες αποφάσισαν να χτίσουν το Μοναστήρι στη θέση που η εικόνα "είχε διαλέξει". Η εκκλησία χτίστηκε σε αυτή τη θέση το 1116, και κατά το έτος 1362 το ασημένιο κάλυμμα προστέθηκε στην εικόνα.
ΠΡΟΤΕΙΝOΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ: ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΜΑΛΕΒΗΣ
Μονεμβασιά

ΠΡΟΤΕΙΝOΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ: ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ // ΜΥΣΤΡΑΣ - ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ
ΣΥΝΔΙΑΣΤΙΚΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ: ΜΥΣΤΡΑΣ // ΣΠΑΡΤΗ // ΣΠΗΛΑΙΟ ΔΙΡΟΥ
Μυστράς

Ο Μυστράς βρίσκεται στις πλαγιές του Ταϋγέτου. Ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται πάνω από το σύγχρονο χωριό του Μυστρά και την πόλη της Σπάρτης. Το πράσινο που περιβάλλει την περιοχή αποτελείται κυρίως από πεύκα και κυπαρίσσια ενώ μικρά ποτάμια και λίμνες βρίσκονται στην περιοχή.
Είναι μια οχυρωμένη πόλη και πρώην δήμος της Λακωνίας. Μετά τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης το 2011 αποτελεί μέρος του δήμου Σπάρτης. Βρίσκεται κοντά στην αρχαία Σπάρτη και υπηρέτησε ως πρωτεύουσα του βυζαντινού δεσποτάτου του Μορέως τον 14ο και 15ο αιώνα, βιώνοντας μια περίοδο ευημερίας και πολιτιστικής ανθοφορίας. Η περιοχή παρέμεινε κατοικημένη καθ'όλη τη διάρκεια της οθωμανικής περιόδου, καθώς ταξιδιώτες του δυτικού κοσμου την μπέρδεψαν για την αρχαία Σπάρτη.
Ο τελευταίος Βυζαντινός αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Χ. Παλαιολόγος ήταν δεσπότης του Μυστρά, πριν ανεβεί στο θρόνο.
Το 1989 τα ερείπια, συμπεριλαμβανομένου του φρουρίου, του παλατιού, των εκκλησιών και των μοναστηριών, κυρήχθηκαν Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
ΠΡΟΤΕΙΝOΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ: ΜΥΣΤΡΑΣ - ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ // ΜΥΣΤΡΑΣ - ΣΠΗΛΑΙΟ ΔΙΡΟΥ
ΣΥΝΔΙΑΣΤΙΚΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ: ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ // ΣΠΑΡΤΗ // ΣΠΗΛΑΙΟ ΔΙΡΟΥ
Σπήλαιο Διρού

Το σπήλαιο του Διρού θεωρείται το πρώτο από τα τρία πιο όμορφα και εντυπωσιακά λιμνοσπήλαια στον κόσμο λόγω της πολύχρωμου και υπέροχου διάκοσμου του. Βρίσκεται στα νότια της Αρεόπολης, στην Λακωνία. Ο κόλπος του Διρού με τα λευκά βότσαλα και τα κρυστάλλινα νερά βρίσκεται κάτω από την είσοδο του σπηλαίου. Αποτελείται από τρία ξεχωριστά σπήλαια: την Βλυχάδα που είναι η μόνη προσιτή, την Αλεπότρυπα και το Καταφύγι. Η τρίτη μονάδα του σπηλαίου Διρού, το σπήλαιο Βλυχάδα (μήκους 3,5 χλμ.) είναι το μακρύτερο γνωστό στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα ευρύματα του σπηλαίου, υπήρξαν κατοικίες κατά τη Νεολιθική περίοδο. Έχουν βρεθεί ανθρώπινοι σκελετοί και κρανία, ζωικοί σκελετοί, εργαλεία, μαρμάρινα ειδώλια, αγγεία και πέτρινο τσεκούρι. Όλα τα ευρήματα εκτίθενται στο Νεολιθικό Μουσείο Δύρου.
Το σπήλαιο άρχισε να διαμορφώνεται πριν από εκατομμύρια εκατοντάδες χρόνια. Οι σταλακτίτες και οι σταλαγμίτες που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του νερού σχηματίστηκαν όταν η επιφάνεια της θάλασσας ήταν πολύ χαμηλότερη από σήμερα. Λαμπεροί λευκοι, ροζ ή κόκκινοι σταλακτίτες και σταλαγμίτες, γκρι ή λευκές στήλες, σχηματίζονται φυσικά σταγόνα-σταγόνα του ανθρακικού ασβεστίου και συνθέτουν την εντυπωσιακή διακόσμηση της σπηλιάς.
ΠΡΟΤΕΙΝOΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ: ΜΥΣΤΡΑΣ - ΣΠΗΛΑΙΟ ΔΙΡΟΥ
ΣΥΝΔΙΑΣΤΙΚΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ: ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ // ΣΠΑΡΤΗ // ΜΥΣΤΡΑΣ
Σπήλαιο των Λιμνών

Περιπλανηθείτε γύρω από τις μυστηριώδεις γκαλερί και τους πολύχρωμους θαλάμους και θαυμάστε τους εντυπωσιακούς σχηματισμούς σταλακτιτών και σταλαγμιτών. Αυτό που κάνει το σπήλαιο αυτό μοναδικό είναι ο ασυνήθιστος σχηματισμός διαδοχικών λιμνών που σχηματίζουν σε τρία διαφορετικά επίπεδα. Το εξερευνημένο μήκος του σπηλαίου είναι 1.980 μέτρα. Η είσοδος της σπηλιάς γίνεται μέσα από ένα τεχνητό τούνελ που οδηγεί κατευθείαν στον δεύτερο όροφο, του οποίου το θέαμα είναι πραγματικά ενθουσιώδες. Ανθρώπινα απολιθώματα καθώς και απολιθώματα διάφορων ζώων (μεταξύ των οποίων ένας ιπποπόταμος) βρέθηκαν στον κάτω όροφο του σπηλαίου.
Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν το χιόνι λιώνει, μετατρέπεται σε υπόγειο ποταμό με φυσικούς καταρράκτες. Το καλοκαίρι, μέρος της σπηλιάς στεγνώνει και αποκαλύπτονται πέτρινες λεκάνες και τα δεξαμενές ύψους έως 4μ. Οι 13 λίμνες μέσα στη σπηλιά συγκρατούν το υπόλοιπο νερό. Μικρές αιωρούμενες γέφυρες οδηγούν τους επισκέπτες από τη μια λίμνη στην επόμενη.
ΠΡΟΤΕΙΝOΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ: ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ - ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΩΝ ΛΙΜΝΩΝ
ΣΥΝΔΙΑΣΤΙΚΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ: ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ